Over Lumax

Gebouw Lumax

Lumax is een kantoorverzamelgebouw met een karakteristieke uitstraling op een unieke locatie. Lumax biedt startende en kleinere ondernemingen kantoorhuisvesting met een professionele uitstraling en met behoud van eigen identiteit. Met 45 units van verschillende oppervlakten, verdeeld over 4 bouwlagen, kan goed worden ingespeeld op uw specifieke ruimtebehoefte en wensen. De units zijn gesitueerd rond een ruim opgezet gemeenschappelijk middengebied, waarin zich onder andere de sanitaire groepen bevinden. Lumax beschikt over een bemande receptie voor de ontvangst van uw bezoekers en post, spreekkamers die per uur of dagdeel te huur zijn, een lift en een fietsenstalling in de kelder. De locatie aan een zijstraat van de Amsterdamsestraatweg, direct naast winkelcentrum De Plantage, zorgt ervoor dat alle voorzieningen binnen handbereik zijn. In de directe omgeving van Lumax, in de woonwijk, kunt u gratis parkeren. Bushaltes bevinden zich op een minuut loopafstand. Met de fiets naar de binnenstad duurt slechts vijf minuten. 

Geschiedenis: drukkerij wordt kantoorverzamelgebouw

De Katholieke Arbeidersvakbond (KAB) vestigde aan het begin van de 20e eeuw haar hoofdkantoor in Utrecht. Omdat propaganda ontzettend belangrijk was voor de vakbond, besloot ze in 1918 ook een eigen drukkerij op te richten. De drukkerij werd gebouwd in de toen nieuwe wijk Ondiep. Drukkerij Lumax (vrij vertaald: Licht) drukte allerlei vakbondsbladen, katholieke periodieken, boeken en nog veel meer. In de jaren dertig haalde de drukkerij ook de katholieke Volkskrant in huis en het beroemde kunstenaarstijdschrift De Gemeenschap. De drukkerij werd meerdere malen uitgebreid en leidde een zeer succesvol bestaan. Na de Tweede Wereldoorlog werd het minder: de Volkskrant was naar Amsterdam verhuisd en de ontzuiling maakte dat de rooms-katholieke vakbond uiteindelijk zou opgaan in het FNV.

De rooms-katholieke drukkerij Lumax hield eind jaren zeventig op te bestaan en het gebouw werd in gebruik genomen door een andere drukkerij. In 1998 verliet de laatste drukker het pand, met name omdat de drukkerij steeds minder goed kon functioneren midden in de woonwijk. Het gebouw kwam leeg te staan en werd verkocht aan een projectontwikkelaar die het pand wilde slopen om er woningen voor terug te bouwen. De kleinzoon van de eerste directeur van de drukkerij zette zich persoonlijk in om het gebouw te behouden en daarmee een stuk geschiedenis van de stad en van de katholieke vakbond overeind te houden. Hij wist de gemeente te overtuigen dat behoud van het karakteristieke gebouw een meerwaarde betekende voor de wijk en voor de stad.

Op 15 maart 2000 werd het gebouw door het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Utrecht (OGU) overgenomen en werd er begonnen met de plannen voor herontwikkeling. Op basis van een marktonderzoek werd er gekozen voor de verbouw tot kantoorverzamelgebouw voor startende en kleine ondernemers in de sector zakelijke dienstverlening. In maart 2004 hebben de eerste huurders zich gevestigd in Lumax en eind juni is het pand officieel geopend.

Door de herontwikkeling van Lumax is een indrukwekkend pand voor de stad behouden gebleven.